Torta sa šargarepom
Vreme pripreme: 100 minuta
Za 10 osoba
Težina pripreme: teško
Sastojci:
- 250 g brašna
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- malo soli
- 200 ml suncokretovog ulja
- 250 g maskovedo šećera
- 3 veća jaja (odvojiti žumanca od belanaca)
- 150 g rendane šargarepe
- 1/2 ceđenog limuna
- 150 g oraha
- 250 g Maskarpone sira
- 200 g Philadelphia krem sira ili ABC Classic sira
- 150 g šećera u prahu
- 1/2 kore organske narandže ili malo cedjenog soka narandže
Priprema:
- Rernu uključiti na 180 stepeni.
- Okrugli kalup od 22 cm prečnika pripremiti, obložiti papirom za pečenje i podmazati.
- Brašno, so, cimet i prašak za pecivo staviti u jedan sud i dobro promešati.
- U drugi sud pomešati šećer i ulje pa dodavati jedno po jedno žumance i dobro umutiti.
- Dodati šargarepu, orahe i liunov sok i opet promešati većom metalnom kašikom.
- Sjediniti smesu brašna, cimeta, praška za pecivo i soli sa ostatkom i lagano širokim pokretima sve sjediniti.
- Posebno umutiti belanca u sneg i dodati lagano u ostatak smese za kolač, lagano sjedinjujući da smesa ostane vazdušasta.
- Sipati smesu u kalup za pečenje. Peći 45 minuta.
- Izvaditi iz rerne. Staviti da odstoji još 10 minuta.
- Nakon toga izvaditi kolač iz kalupa pa ga staviti na žičanu rešetku za kolače.
- Kad se potpuno ohladi, raseći kolač na dva dela koncem ili ga ne seći.
- Sve sastojske za fil umutiti: Maskarpone, ABC sir, šećer u prahu i koru narandže.
- Ako je kolač presečen na dve dela, 1/3 fila staviti na donju koru, preklopiti, a preostale 2/3 namazati preko celog kolača. U .suprotnom, sve preko kolača razmazati.