Riblji burger

Vreme pripreme: 45 minuta
Za 4 osobe
Težina pripreme: lako

Sastojci:

  • 4 lepe meke zemičke
  • 4 velika (prepolovljena) ili 8 malih (približno 480 g ukupno) pljosnatih fileta ribe
  • 1 prstohvat kajenskog bibera
  • 1 šolja običnog brašna
  • maslinovo ulje
  • 25 g parmezana
  • 125 g matilovca
  • 1 limun
  • 1 srednji krompir
  • 500 g smrznutog graška
  • struka sveže nane
  • 6 kornišona
  • 1 kašika kapra
  • 1 mala zelena salata
  • 250 g prirodnog jogurta bez masti
  • ¼ svežeg peršuna ravnog lista
  • 1 limun

Priprema:

  1. Stavite zemičke u rernu.
  2. Nasecite krompir debljine 0,5 cm, stavite ga u malu tavu, prelijte ključalom vodom i poklopcem i pustite da proključa.
  3. Na listu masnog papira začinite ribu morskom solju, crnim biberom, a zatim pospite brašno i premažite.
  4. U tiganj sipajte 2 kašike ulja i dodajte ribu. Pecite dok ne porumeni, zatim fino narendajte parmezan po vrhu kad ga prevrnete.
  5. Smrznuti grašak stavite u posudu sa krompirom, a zatim iskidajte lisnatu gornju polovinu nane i vratite poklopac.
  6. U seckalicu stavite kornišone, kapar, zelenu salatu i jogurt. Otrgnite gornju lisnatu polovinu peršuna, iscedite limunov sok, začinite po ukusu i sipajte u posudu.
  7. Ocedite grašak i krompir, napravite pire u procesoru i začinite po ukusu.
  8. Kada je riba spremna, izvadite zemičke iz rerne i poslužite uz grašak, tartar sos, šaku matilovca i kriške limuna.