Ratatui

Vreme pripreme: 1h i 15 minuta
Za 4 osobe
Težina pripreme: srednje

Sastojci:

  • 2 crvena luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 patlidžana
  • 3 tikvice
  • 3 crvene ili žute paprike
  • 6 zrelih paradajza
  • ½ svež bosiljak, (15 g)
  • maslinovo ulje
  • nekoliko grančica sveže majčine dušice
  • 400 g kvalitetnog paradajza
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • ½ limun

Priprema:

  1. Pripremite sastojke pre nego što počnete – oljuštite i isecite luk na kolutove, a zatim oljuštite i sitno isecite beli luk. Ogulite patlidžan i tikvice, oljuštite papriku i naseckajte na komade od 2,5 cm. Grubo iseckajte paradajz. Izaberite listove bosiljka i ostavite sa strane, a zatim sitno naseckajte stabljike.
  2. Zagrejte 2 kašike ulja u velikoj tavi ili šerpici na umerenoj vatri, dodajte iseckani patlidžan, tikvice i papriku i pržite oko 5 minuta, ili dok ne porumene i omekšaju, ali nemojte ih prekuvati. Prebacite povrće u veliku posudu.
  3. U tiganj dodajte luk, beli luk, stabljike bosiljka i listove majčine dušice sa još jednom kapljicom ulja, ako je potrebno. Pržite 10 do 15 minuta, ili dok ne omekša i ne porumeni.
  4. Kuvano povrće vratite u šerpu i umešajte svež ili konzerviran paradajz, balzamiko i  prstohvat morske soli i crnog bibera.
  5. Dobro mešajte, razbijajući paradajz zadnjom stranom kašike. Pokrijte šerpu i dinstajte na laganoj vatri 30 do 35 minuta, ili dok se ne redukuje, postane lepljivo i slatko.
  6. Iskidajte listove bosiljka, sitno narendajte koricu limuna i dodajte začina, ako je potrebno. Poslužite sa komadom hleba ili pirinčem na pari.