Pesto dagnje i tost

Vreme pripreme: 14 minuta
Za 2 osobe
Težina pripreme: lako

Sastojci:

  • 70 g pesto sos
  • 2 debele kriške integralnog hleba, (po 50 g)
  • 200 g tikvica
  • 200 g zrelog paradajza čeri paradajza
  • 500 g dagnji
  • 160 g svežeg ili smrznutog graška
  • 50 ml belog vina, po želji
  • 2 grančice svežeg bosiljka

Priprema:

  1. Stavite veliku tavu na srednje jaku vatru i tostirajte hleb dok se tava zagreva, okrećući kada postane zlatno.
  2. Sitno naseckajte tikvice, a paradajz čeri prepolovite.
  3. Proverite dagnje – ako su neke otvorene, samo ih malo tapkajte, jer treba da se zatvore; ako se ne zatvore, znači da nisu dobre, sklonite ih.
  4. Uklonite tost i na svaku krišku rasporedite četvrtinu pesto sosa.
  5. Pojačajte toplotu na maksmum, zatim ubacite dagnje. Pomešajte preostali pesto sos, tikvice, paradajz i grašak.
  6. Dodajte vino (ako koristite). Pokrijte poklopcem i ostavite da se jelo pari 3 do 4 minuta, povremeno protresući posudu.
  7. Kad se sve školjke otvore i postanu meke i sočne, spremne su. Ako neka ostane zatvorena, jednostavno  je bacite.
  8. Dagnje, povrće i sve te sjajne sokove podelite u dve velike posude, pospite listovima bosiljka i poslužite uz tost hleb sa pesto sosom sa strane. Ovo jelo će se odlično slagati uz čašu belog vina.