Pesto dagnje i tost
Vreme pripreme: 14 minuta
Za 2 osobe
Težina pripreme: lako
Sastojci:
- 70 g pesto sos
- 2 debele kriške integralnog hleba, (po 50 g)
- 200 g tikvica
- 200 g zrelog paradajza čeri paradajza
- 500 g dagnji
- 160 g svežeg ili smrznutog graška
- 50 ml belog vina, po želji
- 2 grančice svežeg bosiljka
Priprema:
- Stavite veliku tavu na srednje jaku vatru i tostirajte hleb dok se tava zagreva, okrećući kada postane zlatno.
- Sitno naseckajte tikvice, a paradajz čeri prepolovite.
- Proverite dagnje – ako su neke otvorene, samo ih malo tapkajte, jer treba da se zatvore; ako se ne zatvore, znači da nisu dobre, sklonite ih.
- Uklonite tost i na svaku krišku rasporedite četvrtinu pesto sosa.
- Pojačajte toplotu na maksmum, zatim ubacite dagnje. Pomešajte preostali pesto sos, tikvice, paradajz i grašak.
- Dodajte vino (ako koristite). Pokrijte poklopcem i ostavite da se jelo pari 3 do 4 minuta, povremeno protresući posudu.
- Kad se sve školjke otvore i postanu meke i sočne, spremne su. Ako neka ostane zatvorena, jednostavno je bacite.
- Dagnje, povrće i sve te sjajne sokove podelite u dve velike posude, pospite listovima bosiljka i poslužite uz tost hleb sa pesto sosom sa strane. Ovo jelo će se odlično slagati uz čašu belog vina.