Pašteta od pileće džigerice sa konjakom
Vreme pripreme: 40 minuta
Za 8 osoba
Težina pripreme: srednje
Sastojci:
- 450 g pileće džigerice bez srca
- 3 kašike konjaka
- 4 kašičice mlevene slačice (biljka koja se koristi za pravljenje senfa), pa ako nemate stavite kašiku kvalitetnog senfa
- 1,5 kašičica suve majčine dušice
- 3 čena belog luka
- 450 g putera
- so i biber, po ukusu
Priprema:
- Dobro oprati džigericu, odstraniti srce i žile, te osušiti kuhinjskim ubrusima.
- Kašiku razmekšanog putera staviti u tiganj i prethodno izrendani beli luk.
- Dodati malo po melo džigerice, peći deo po deo ukupne količine džigerice i dodavati puter; ali ne više od 150 g.
- Da bi se sa dna tiganja “odlepili” ostaci džegerice, povećati temperaturu i dodati konjak. Pustiti da konjak malo ispari, pa vratiti džigerice.
- U blender ubaciti sav puter (sve osim 100 g), senf i majčinu dušicu. Dodati džigericu sa svim sokovima u kojima se pržila. Staviti so i biber. Blendirati kratko da se svi sastojci dobro pomešaju.
- Uzeti dve činije i napuniti ih paštetom. Otopiti preostali puter i kada se malo prohladi zaliti paštetu u obe činije. Staviti u frižider da prenoći. Služiti sa toplim tostiranim hlebom, a dobro ide i Conad džem od smokvi!