Orada sa hrskavom koricom i zelenim pireom
Vreme pripreme: 30 minuta
Za 4 osobe
Težina pripreme: srednje
Sastojci:
- 4 fileta orada bez kostiju
- 4 kriške starog hleba
- so
- biber
- 3 kašike maslinovog ulja
- kašičica ruzmarina
- pola pakovanje smrznutog graška
- 2 krompira
- 20 g maslaca
- rendana kora 1 limuna
Priprema:
- Na malo maslaca staviti zaleđeni grašak i na tanke listiće sečen krompir. Dodati malo soli i lagano prodinstati. Dodati 100 ml vode, pustiti da provri, pa smanjiti vatru. Kuvati narednih 12-tak minuta dok krompir ne bude kuvan.
- Orade oprati i osušiti papirom, blago posoliti i pobiberiti.
- Iseći hleba na sitne komade i samleti ga u mrvice. Mrvice staviti na pek papir pa u rerni kratko osušiti na 180 stepeni, 5-7 minuta.
- Na dve kašike ulja propržiti hlebne mrvice, ruzmarin, so, biber, limunovu koru.
- U veliki pleh iz rerne staviti pek papir i posti ga prženim mrvicama.
- Staviti ribu na mrvice i svaki filet bi trebalo da donjom stranom bude dobro obložen mrvicama. Zatim posuti ribe ostatkom mrvica. Staviti da se peku 15 minuta na 180 c.
- Dok se ribe peku, viljuškom ili alatkom kojom se pravi pire izgnječiti lagano grašak i krompir, isečen zreo avokado ali tako da grašak i avokado ne budu potpuno zgnječeni. Iscediti veoma malo limuna.
- Servirati ribu preko pirea od graška, krompira i avokada.